Diğer Çeşitli Bilgiler

2022 Yılında Uygulanmaya Başlayan e-Arşiv Faturada Önemli Değişiklikler

E- fatura ve e- Arşiv kimler için zorunlu?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) elektronik belge uygulamalarını yaygınlaştırmak amaçlı 509 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel tebliğ ile e-Arşiv Faturada Önemli değişikler gerçekleşti. E fatura ve E arşive geçiş zorunluluğu için daha önce belirtilen ciro miktarlarını düşürdü.

En önemli değişiklik şüphesiz e-arşiv faturadaki ciro miktarlarında yaşandı. Vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarının 5.000 TL’yi, vergi mükelleflerine fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutarı 2022 yılı için 2.000 TL’yi aşması durumunda faturaların elektronik ortamda düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir.

E- fatura ve e- Arşiv kimler için zorunlu?

  • Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı), 2021 hesap dönemi için 4 Milyon, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
  • Kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde, diğer her türlü elektronik ortamda mal ya da hizmet satışı gerçekleştiren 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • Gayrimenkul veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeler, e Fatura ve e Arşiv uygulamalarına geçiş yapmak zorundalar.
  • Bilindiği üzere, aynı gün içinde vergi mükellefi olanlara düzenlenen faturaların toplam tutarının vergi dahil 5 bin TL’yi geçmesi durumunda e-arşiv fatura şartı vardı; yeni düzenleme ile bu tutar 2 bin TL’ye düşürüldü. e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarının 5 Bin TL‘yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından ise işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutarı(2022 yılı için 2.000 TL) aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine, Gelir İdaresi Başkanlığının e-Belge Portali üzerinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi sistemleri ile entegrasyonu sağlayan Özel Entegratör kuruluşların bilgi sistemleri aracılığıyla elektronik ortamda e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunlu oldu.

Kursoft’un e-fatura entegrasyonu ile tüm fatura süreçlerinizi tek ekrandan yönetmekle kalmaz sizleri arşivleme, basım, postalama gibi masraflardan da kurtarır. E-Fatura işlemleriniz için ayrı, muhasebe işlemleriniz için ayrı ekranlarda zaman harcamayın. Muhasebe ve faturalandırma işlemlerinizi tek ekrandan kontrol ederek büyük ölçüde zaman kazanın.

Birden fazla fiziksel veri merkezi sayesinde verilerinize ihtiyacınız olan her yerde ulaşabilirsiniz. Tamamen yedekli, türünün en iyi mimari ağını size sunar.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu