Blog

E-İrsaliye Zorunlu Geçiş Kapsamı Genişliyor

E-İrsaliye zorunluluğu kimleri kapsıyor, e-irsaliye zorunluluğu 2023

Geçtiğimiz yıl Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan 535 sayılı Vergi Usul Kanunu, e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcıların e-İrsaliye uygulamasına geçmesini zorunlu kılmak için belirlenen 25 milyon TL’lik ciro sınırını 2021 mali döneminden itibaren 10 milyon TL olarak düzenlemişti.

Buna göre, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2022 yılı cirosu 10 milyon TL’nin üzerinde olan mükellefler, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmek zorunda olacak.

Demir-çelik (GTİP 72) ve çelik ürünleri (GTİP 73) imalatı, ithalatı ve ihracatı ile iştigal eden mükelleflerin (ticari kazancı basit usulde tespit edilenler hariç) e-Fatura uygulamalarına dahil olmadan e-İrsaliye uygulamalarına geçmeleri zorunludur.

İstisnalar hariç olmak üzere, ilgili şartların sağlandığı ayı takip eden dördüncü ayın başında e-İrsaliye uygulamasına geçilmesi, e-İrsaliye olarak düzenlenecek sevk irsaliyesinin düzenlenmesi ve kayıtlı kullanıcıdan e-İrsaliye olarak alınması zorunludur.

Ayrıca.
*Tüketim Vergisi Kanunu’nun (I) sayılı cetvelinde yer alan malların imal, ithal veya teslimi için EPDK tarafından  yetkilendirilen kişiler,
*Tüketim Vergisi Kanunu’nun (III) sayılı cetvelinde yer alan malları imal, inşa veya ithal eden kişiler, Maden ruhsatı veya sertifikası alan kişiler (bu tür sözleşmelere dayanarak maden üretim faaliyetlerinde bulunan vergi mükellefleri dahil).
*Şeker üretimi yapan kişiler Çelik ve çelik ürünleri imal, ithal veya ihraç edenler (faaliyet karı basitleştirilmiş usulle belirlenenler hariç).
*Gübre takip sistemine dahil olan kişiler, Hal Kayıt Sistemi kapsamında sebze ve meyve toptan ticaretine başlayan tüccar ve komisyoncular,

İlk defa e-İrsaliye uygulamasına dahil olan mükelleflere, uygulamaya dahil oldukları ayın son gününe kadar e-İrsaliye yerine kağıt İrsaliye düzenlenebilir ve teslim alınabilir. Ancak aynı işlemde e-Belge veya kağıt belgeden sadece biri düzenlenebilir. Öngörülen süreden sonra istisnai durumlar dışında kağıt İrsaliye düzenlenemez ve başvuruda kayıtlı kişilerden basılı İrsaliye alınamaz.

e-İrsaliye limitleri nelerdir? e-İrsaliye geçiş limiti nedir?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 535 sayılı VUK’a göre e-İrsaliye geçiş limiti 2021 mali yılından itibaren 10 Milyon TL olarak revize edilmiştir.

e-İrsaliye kimler için gereklidir?
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve yıllık cirosu 10 Milyon TL’nin üzerinde olan mükelleflerin e-İrsaliye kullanması zorunludur.

e-İrsaliye için geçiş prosedürleri nelerdir?
e-İrsaliye için geçiş süreci nedir? e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapmak için öncelikle e-Fatura kullanıcısı olmanız gerekmektedir. e-Fatura uygulamasını ne şekilde kullanıyorsanız e-İrsaliye uygulamasını da aynı şekilde kullanmanız gerekmektedir. e-İrsaliye geçiş prosedürü de kullanım şekline göre değişir. e-İrsaliye geçiş prosedürü hakkında daha fazla bilgi için ‘e-İrsaliye uygulaması e-İrsaliye girişi nasıl yapılır’ makalesine bakın.

e-İrsaliye ne zaman düzenlenmez?
Malların teslimi sırasında bir e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlenirse, düzenlenme tarihinin yanına saat ve tarih ile belgeye ‘İrsaliye Yerine Geçer’ ibaresi eklenirse, e-Fatura veya e-Arşiv Fatura irsaliye yerine geçer. Basılı çıktı da satıcı veya yetkili bir kişi tarafından imzalanmalıdır. Bu durumda e-İrsaliye düzenlenmesine gerek yoktur. Vergi Usul Kanunu 509 Sıra No.lu Genel Tebliği’nde değişiklik yapan 535 Sıra No.lu Tebliğ için tıklayınız.

 

Kursoft e-irsaliye hizmetinden hemen yararlanmak için 1 Temmuzu beklemeyin. Başvuru için tıklayın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu