e-Fatura & e-Arşiv & e-İrsaliye

İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?

İhracat; bir ülkede üretilen malın, başka bir ülkeye döviz karşılığı satılarak, ilgili ülkenin gümrük sahasının dışına çıkarılması şeklinde tanımlanabilir. Faturalarınızı kanunların gösterdiği şekilde keserek bazı vergi indirimlerinden faydalanabilirsiniz. İhracat yapan kurumlara ürün tedariği sağlayan şirketler de söz konusu muafiyetlerden faydalanabilir. Bunun için ihraç kayıtlı fatura hazırlamak gerekir.

İhraç Kayıtlı e-Fatura Nedir?

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11-c maddesi kapsamında ülke dışında Döviz karşılığı satışı yapılması koşuluyla üreticiden alınmış durumda olan mallar için katma değer vergisi ödemesi söz konusu olmaz. Ülke içerisinde alım işlemi gerçekleştirilirken Katma Değer Vergisi (KDV) ödenme durumu olan ürünler mevcut ise dahi gereken koşulları gerçekleştirerek devlet kurumlarından vergi iadesi talebinde bulunulabilmektedir.

İhracat Kayıtlı Faturada Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Katma Değer Vergisi (KDV) iadesi almak için ihracat kayıtlı faturanın eksiksiz biçimde düzenlenmesi gerekir. Satış işlemine dair bütün detaylar, bu belgede yer almalıdır. Bu belge, Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamesine dilekçe eki olarak ibraz edilir. Fatura, vergi daireleri tarafından incelenir ve gereken şartları sağlaması hâlinde imalatçı firmaya KDV iadesi yapılır. İade sürecinde sorun yaşamamak için ürün fiyatının ve detaylarının faturada yer alması gerekir.

İhraç Kayıtlı e-Fatura KRS’den Nasıl Gönderilir?

KRS üzerinden ihraç kayıtlı e-Arşiv fatura gönderimi satış faturası aynı şekilde hazırlanır arada tek fark gönderim sırasındaki fatura türü ve kod seçimidir.

KRS Üst Menü> Fatura> Yeni Satış Faturası bölümünden Yeni Satış Faturası oluşturma penceresine ulaşırız, ilgili pencere üzerinden tarih, cari, ürün alanlarını doldurarak Kaydet butonuna basarız.

Yeni Fatura Oluşturma ile ilgili detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

e-Arşiv Fatura gönderme ekranı üzerinde Senaryo / Tür alanından IHRACKAYITLI olarak seçim yaparak istisna türü alanından 701- 3065 s. KDV Kanunun 11/c md. Kapsamındaki İhraç Kayıtlı Satış seçilerek Uygula ve Gönder butonuna basılarak ihraç kayıtlı Fatura gönderimi gerçekleşmiş olur.

İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Nasıl Kesilir? - Kursoft Yazılım

Ekran görüntüsünden görüleceği üzere göndermiş olduğunuz e-Arşiv Fatura’da Fatura Tipi alanı IHRACKAYITLI olarak görünmekte buna bağlı olarak Vergiler Dahil Toplam Tutar 1180₺ iken Ödenecek Tutar 1000₺ şeklinde görüntülenmektedir.

İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Nasıl Kesilir? - Kursoft Yazılım

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu