Muhasebe Bilgileri

Çek, Senet İşlemleri

Çek, Senet İşlemleri; Ticari hayatta birçok çeşitte ödeme şekli bulunur. Ticari işletmeler bazen ödeme için gereken maddi güce sahip olamadıklarında faaliyetin devamı için bu yollardan birini tercih ederler. Bu ödeme yollarından birisi de Çek ‘tir.

Muhasebe açısından çekler ikiye ayrılır;

1- Müşteri Çekleri:

Bu çekler, alacaklı olunan kişilerden alacağa karşılık olarak alınan çeklerdir. Alınan çekler kimlerden, hangi tarihte alındığı, hangi banka çeki olduğu, vade süresi, miktarının kaydedilmesiyle muhasebeye giriş yapar.

İşletme çekleri, vade tarihine kadar işletmede bekleyebilir. Bekleyen çekler işletmenin çek cüzdanını yani portföyünü oluşturur. Vade tarihi gelen çekler, çek sahibinin bankadan tahsil etmesi ile işletmeden çıkar ancak vade tarihi gelen çeklerin tahsil edilme sırasında bankada bir süreliğine bekleme ihtimali göz önüne alınmalıdır.

Müşteri çekleri, vadesinin gelinmesi beklenmeden, işletmenin borçlu olduğu başka bir işletmeye ciro edilerek işletmeden çıkışı sağlanabilir.

2- Firma Çekleri:

Bu çekler işletmenin ödemesi gereken çek türüdür. Firma çekleri, işletmenin çeki yazması ile işlemleri başlatılır. Müşteri çeklerinde olduğunun aksine firma çeklerinde çekin giriş durumu olmaz.

İşletmenin çek üzerinde yaptığı işlemler tek tek kaydedilir.

Diğer bir ödeme şekli ise Senettir.

Muhasebe açısından senetler ikiye ayrılır;

1- Müşteri Senetleri:

Müşteri senetleri, müşterinin işletmeye olan borcuna karşılık alınan senetlerdir. Karşılaştığımız senedin müşteri senedi olup olmadığını anlamak için, borçlu kısmına bakılır. Eğer borçlu kısmında işletmenin adı yazmıyorsa bu senet müşteri senedidir.

İşletmeleri alacaklarına karşılık olarak çeşitli miktarlarda senet alabilir. Alınan senetlerin, kimlerden, hangi tarihte alındığının kaydedilmesi ile işletmedeki işlemlerine başlar. Müşteri senetleri, vade tarihine kadar işletmede bekleyebilir. İşletmede bekleyen senetler, işletmenin senet cüzdanını yani portföyünü oluşturur. Vade tarihi gelen senetler, senet sahibi müşteriden veya ilgili bankadan tahsil edilerek işletmeden çıkar ancak banka yolu ile tahsil edilecek olan vade tarihi gelen senetlerin tahsil edilme sırasında bankada bir süreliğine bekleme ihtimali göz önüne alınmalıdır.

Müşteri senetleri, vadesinin gelinmesi beklenmeden, işletmenin borçlu olduğu başka bir işletmeye ciro edilerek işletmeden çıkışı sağlanabilir.

2- Firma Senetleri:

İşletmenin ödemesi gereken senetlerdir. Firma senedi, senedin düzenlenmesi ile başlar. Firma senetleri düzenlenmesinin ve alacaklıya teslimi ile işletmeden çıkar. Firma senetlerinde giriş işlemi yapılmaz.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu