e-İrsaliye Zorunluluk Kapsamına Hangi Mükellefler Giriyor ?

Uzun zamandır beklenen, elektronik irsaliye ( e-İrsaliye ) sürecinin işleyişini ve firmaların sıkça sordukları soruların cevaplarını içeren e-İrsaliye Uygulama Kılavuzu, 29 Şubat 2020 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı GİB Elektronik Belge internet sitesinde yayımlandı.

GİB e-İrsaliye uygulama kılavuzuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kılavuzda; uygulama, uygulamanın kapsamı ve yapısı, farklı senaryolar ve özellik arz eden durumlar ele alınıyor. Böylelikle, e-irsaliye sistemine geçiş yapacak firmaların sorularının cevapları netlik kazanıyor, bu yazımızda 29 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan kılavuza göre e-İrsaliye zorunluluk kapsamına giren mükelleflerden bahsetmiş olacağız.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre; “e-İrsaliye uygulamasına 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kendilerine e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen aşağıda belirtilen mükelleflerin mezkur Tebliğde belirtilen sürelerde e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri zorunludur. Aşağıda belirtilen mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasına dâhil olmaları ve düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini 509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde “e-İrsaliye” olarak düzenlemeleri ve uygulama kapsamındaki mükelleflerden alacakları sevk irsaliyelerini de “e-İrsaliye” olarak almaları zorunludur.”

Özetle e-irsaliye uygulamasının zorunluluk kapsamına giren mükellefler şu şekildedir;

Komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticareti ile uğraşan mükellefler geçişlerini 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile tamamladılar. Zorunluluk kapsamına giren diğer mükellefler ise 1 Temmuz 2020 tarihi ile geçişlerini tamamlamalılar.

Ayrıca başkanlık tarafından riskli veya vergi uyum düzeyi düşük olarak değerlendirilen mükellefler de kendilerine bildirimi yapıldıktan en az üç ay sonra e-irsaliye uygulamasına geçişlerini tamamlamalılar.

 

 

Exit mobile version