e-Fatura & e-Arşiv & e-İrsaliyeE-Ticaret & Pazaryerleri

Mikro ihracat nedir ve mikro ihracat faturası nasıl kesilir?

Mikro ihracat nedir ve mikro ihracat faturası nasıl düzenlenir?

Mikro ihracat nedir?

Mikro ihracat, küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası pazarlara ürünlerini satmalarını sağlayan bir ticaret modelidir. Mikro ihracat, genellikle internet üzerinden gerçekleştirilen e-ticaret platformları aracılığıyla gerçekleştirilir.

Mikro ihracat, ağırlığı 300 kg altında olan ve değeri 15.000 Euro altında olan her ürün gümrük işlemlerine takılmadan hızlıca yurt dışına gönderilebilmektedir.

Mikro ihracat yapabilmek için vergi mükellefi olmak yeterlidir. Anonim ve limited şirketlerine ek olarak şahıs şirketleri de mikro ihracat yapabilmektedir.

Mikro ihracat faturası nasıl kesilir?

Mikro ihracat, yalnızca vergi mükellefiyeti bulunan anonim, limited veya şahıs şirketleri tarafından yapılabilecek bir işlemdir. Bu sebeple mikro ihracat yapmak isteyen firmanın, gönderilecek ürünlere ilişkin e-arşiv fatura düzenlemesi ve düzenlenen bu faturayı Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) yetkilendirilmiş operatör firmalar ya da ekspres kargo şirketleri paylaşması gerekmektedir.

Mikro ihracat faturası düzenlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Mikro ihracat faturaları, “301-Mal İhracatı” istisna koduyla, KDV’siz 0 KDV olarak düzenlenmelidir.
  • Hızlı kargo operatörlerine teslim edilecek e-arşiv fatura ve üzerindeki ürün bilgileri ve fiyatların birbiri ile uyuşması gerekmektedir.
  • E-arşiv fatura üzerinde belirtilen, mikro ihracata konu ürünlerin Türkçe detaylı açıklaması, GTİP kodları (GTİP Gümrük Tarife Cetvelinde 12’li koda verilen isimdir.) ve menşei bilgisi belirtilmelidir.
  • Adres bilgileri kısmında gönderim yapılacak ülke adına mutlaka yer verilmelidir.
  • Sigorta ve navlun gibi bedeller, gönderici tarafından ödendiyse faturada belirtilmesi gerekmektedir.

KRS’de Nasıl Mikro İhracat Faturası Kesebilirim?

KRS üst menü Fatura Modülü altında bulunan Yeni Satış Faturasına tıklayabilir veya fatura listesi üzerinden Yeni İşlem Ekle > Satış Faturası Ekle butonuna tıklayarak yeni fatura ekranına ulaşırız. Bu pencere üzerinden Fatura göndereceğimiz Cariyi ve Ürünleri seçeriz.

Mikro ihracat nedir ve mikro ihracat faturası nasıl kesilir? - Kursoft Yazılım

Cari ve ürün seçiminin ardından mikro ihracat faturası göndereceğimizden yani ürünlerin KDV oranlarının sıfır olması gerektiğinden CTRL+K kısayolu yardımı ile ürünlerimizin KDV’lerini sıfırlarız.

Mikro ihracat nedir ve mikro ihracat faturası nasıl kesilir? - Kursoft Yazılım

Sonrasında ürüne ait GTİP kodunu ve Menşei bilgisini Satır açıklaması (F10 satır açıklaması kısayoludur) bölüme yazarız. Kaydet butonu veya klavyemizin F2 fonksiyon tuşu yardımı ile faturamızı kaydederiz.

E-Arşiv Fatura’da satır açık açıklaması özelliğini aktif/ pasif etmekle ilgili detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra e-faturayı göndermek isteyip istemediğiniz sorulmaktadır, EVET HEMEN GÖNDER butonuna tıklayarak e-fatura gönderim penceresine ulaşabilirsiniz.

Mikro ihracat nedir ve mikro ihracat faturası nasıl kesilir? - Kursoft Yazılım

Ürünlerimizin KDV’si sıfır olduğundan dolayı e-arşiv faturayı gönderebilmeniz için Fatura Senaryosu İSTİSNA (Otomatik olarak gelecektir. ) ve İstisna Kodu Seçin alanından istisna 301- Mal İhracatı kodunu seçim yapmanız gerekmektedir. İstisna kodunu seçim yaptıktan sonra Uygula ve Gönder butonuna basarak e-arşiv faturayı gönderebilirsiniz.

Mikro ihracat nedir ve mikro ihracat faturası nasıl kesilir? - Kursoft Yazılım

Göndermiş olduğunuz faturaya baktığınızda Fatura Tipi: İSTİSNA, Hesaplanan KDV(%0) ve fatura açıklama bölümünde Vergi İstisna Muafiyet Sebebi 301-Mal İhracatı göndermiş olduğunuz faturada yer alacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu