e-Fatura & e-Arşiv & e-İrsaliyeFatura & İrsaliye Modülü

Faturalandırılmamış İrsaliyelerde Süre Takibi

Faturalandırılmamış İrsaliyelerde Süre Takibi Nasıl yapılır ?

Bilindiği üzere bir sevk irsaliyesi kesildiği zaman onu belirli süreler içersinde bu irsaliyenin faturaya dönüştürülmesi gerekmektedir, bu işleminin yapılmaması durumunda cezai yaptırımla karşılaşmanız muhtemel olacaktır, bu yazımızda faturalandırılmamış irsaliyelerin süre takibini nasıl yapacağınızdan bahsetmiş olacağız.

Vergi Usul Kanununda;

Faturanın düzenlenmesi sırasında uyulacak hususlara Vergi Usul Kanununun “Fatura nizamı” başlıklı 231 nci maddesinde yer verilmiştir. Söz konusu maddenin birinci fıkrasının (5) numaralı fıkrasına göre fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün (7 gün) içinde düzenlenir. Aynı şekilde e-fatura ve e-arşiv faturaların düzenlenmesinde de 7 günlük süre aynen geçerlidir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

şeklinde geçmektedir.

Yine aynı kanuna göre

VUK 231/1-5 maddesine göre “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” Bu durumda hiç düzenlenmemiş sayılan faturaya VUK 353/1 uyarınca usulsüzlük cezası uygulanır. 

şeklinde geçmektedir.

Bu tip cezai durumlarla karşılaşmamanız için kesmiş olduğunuz irsaliyelerin takibini Kursoft KRS üzerinden çok basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.


KRS üst menü > Raporlar > Bugün Ekranı’na tıklarız açılan pencere üzerinden Sevk Uyarıları sekmesine geliriz.

Faturalandırılmamış İrsaliyelerde Süre Takibi - Kursoft Yazılım

Yine aynı şekilde İrsaliye Listesi üzerinden Kırmızı ve Yeşil uyarılar ile görüntüleme sağlayabilirsiniz. Yeşil Aktif yazıları olanlar faturalandırma sürelerinin olduğunu ifade ederken kırmızı aktif yazıları sürenin geçtiğini ifade etmektedir.

Faturalandırılmamış İrsaliyelerde Süre Takibi - Kursoft Yazılım

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu